PK logoProjektom „Požeške bolte“ je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na unapređenju osnovne infrastrukture i postavljanje stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.


Brend (0)Centar za posjetitelje “Požeška kuća” biti će početno mjesto gdje bi turist prvo trebao doći i gdje bi ga animirali za posjete ostalim turističkim sadržajima grada Požege. Isti će biti opremljen raznim modernim atrakcijama koje ne samo da prikazuju požešku povijest i kulturu nego i približavaju posjetitelja životu požeštine, pružaju mu jedinstven doživljaj kroz autentične okuse slavonskih delicija, mirise baruta kao podsjetnik na borce požeškog kraja te aktivnosti i sadržaje koji uvlače svakog posjetitelja u priču o 'Slavonskoj Ateni'. Smještena je u neposrednoj blizini mnogih ugostiteljskih objekata, ali i kulturnih institucija kao što su gradski muzej, kazalište i knjižnica te povijesnih spomenika i sakralnih građevina s centrom pažnje na požeškom obelisku, Kužnom pilu. Ulaskom u prostor posjetitelji će dobiti jedan vinski čep koji će prilikom obilaska moći smjestiti na mjesto predviđeno za njega i slušati razne interaktivne sadržaje o povijesti Požege, vinima i njime povezanim tradicionalnim jelima požeštine. Objekat će se sastojati od prizemlja i podruma. Prizemlje će ujedno biti šetnja kroz povijest grada Požege. Samo područje objedinjuje pult za informacije i prodaju, vremensku liniju s najvažnijim činjenicama i događajima Požege i okolice kroz povijest te prikaz raznih artefakata i nalaza kraja.

Brend (1)Osim što može dobiti brošure, kupiti razne suvenire i raspitati se o svim aktualnostima u gradu, a i u samome Centru, posjetitelj u ovom području može i pedalirati kroz imaginarnu turu grada na 'pijanom biciklu'. Instalacija pijanog bicikla aktivan je i zabavan način da se posjetitelja istovremeno informira, zabavi i animira. Okrećući pedale bicikla posjetitelj na ekranu ispred sebe vidi turu gradom te koje lokacije, atrakcije, ugostiteljske objekte i znamenitosti može posjetiti uživo. U prizemlju, osim info punkta kao općeg prikaza i uvodne atrakcije u Centru nalaze se i ured upravitelja Centra te garderoba. Nakon što je posjetitelj upoznao samu povijest Grada i činjenice, upoznaje i njegove najistaknutije ličnosti. Svećenik reda sv. Franje, povijesna ličnost grada Požege i jedan od njegovih najpoznatijih stanovnika.

Brend (5)Prostorija posvećena Fra Luki sadrži i centralno postolje strateške igre na kojemu svaki posjetitelj može ući u ulogu vojskovođe i vidjeti što bi njegovi potezi prouzrokovali. Svakim pokretom figurice na ploči platforma reagira raznim vizualnim efektima bitke. Osim po svojim vojnim uspjesima barun Franjo Trenk bio je poznat i po svojoj navodnoj tajnoj ljubavnoj vezi s caricom Marijom Terezijom. Prostorija će sadržavati foto priču njegovog života, uspjesima na bojnom polju, ali i legendu o njegovoj „tajnoj ljubavi“ sa caricom. Kao eksponat biti će izložena kubura – oružje pandura. Posebnost ove točke je mirisni stupić (miris baruta) koji će uz razne audio efekte pružati jedinstven doživljaj. Ulaskom u prostoriju Baruna Trenka posjetitelj može osjetiti grublju i mračniju, agresivniju atmosferu kojom je obavijena i sama povijest Baruna Trenka, poznatog po borbama i utjecajnosti. Osim prikaza njegovog djelovanja i važnosti njegove uloge u povijesti, oni najodvažniji mogu se okušati i u dvoboju s virtualnom projekcijom samoga Baruna.

Brend (3)Za one pak znatiželjne, u prostor su utkane i sjedeće stube za promatrače i navijače dvoboja. Drugi dio Centra za posjetitelje "Požeška kuća" biti će podrum. Kao svojevrstan kontrast realnosti i povijesnom okruženju, podrum je potpuno druge, mistične atmosfere s ciljem intrige osjetila i impresioniranja posjetitelja na temelju doživljaja i pustolovine. Takav doživljaj postiže se mističnim legendama i pričama, mitovima o zabranjenim ljubavima. Osim ugođaja pričanja priče, vizualnih i audio efekata, tu si i mirisi, vina, čokolade, kave, koji ne samo što pružaju jednu novu dimenziju potičući osjetila, nego omogućavaju sam doživljaj onima koji ga inače ne bi uopće mogli spoznati, kao što su slijepi i slabovidni, a po pitanju drugih zanimljivosti isti doživljaj kroz vizualne atrakcije pruža istu mogućnost gluhima i nagluhima. Unutar prostora biti će prikazana foto priča o razvoju vinogradarstva te će ukratko biti i predstavljene i najpoznatije vinske sorte ovoga područja. Nakon nastalog kaosa poslije Prvog svjetskog rata, upravo je Požega izabrana za savršeno mjesto za tvornicu koja će cijelom gradu donijeti čokoladnu slavu nešto kasnije, te će grad Požega postati vodeći proizvođač slatkiša Kraljevine. Navedeni punkt pričat će foto priču o nastanku industrijskog pogona prije 60-ak godina i razvoju Mikada. Po ulasku u Centar i kupnji ulaznice svaki punoljetan posjetitelj dobiva i pluteni čep s logotipom Centra i određenom bojom. Svaka boja čepa određuje sortu vina što posjetitelj doznaje tek kasnije.

Brend (6)Nakon što je dobio čep i svoju ulaznicu, na pultu za informacije upućuje se posjetitelja da svoj čep sačuva i po silasku u podrum isti pokaže na pultu 'Vina i čokolade'. Pokazanim čepom na podrumskom pultu posjetitelju se toči misteriozna čaša čiji sadržaj definira upravo boja čepa. S čašom u ruci posjetitelja se upućuje prema otoku za degustaciju. Na otoku se nalazi pet pozicija za degustaciju. Posjetitelj pristupa jednom te svoj čep postavlja u bocu sukladno boji. Time se aktivira ekran na površini koji tada otkriva posjetitelju koje je vino degustirao i njegove karakteristike te koje jelo iz poznatog Muzeja u loncu se preporučuje uz to vino, a tu je i preporuka čokoladice koja savršeno nadopunjuje vino koje posjetitelj kuša, koje će biti ponuđene na otoku. U sklopu svakog bajnog obroka posjetitelj dobiva i preporučenu vrstu kave za kraj, kako je i običaj Požeštine u ostavštini turske vladavine. Nakon što je pročitao sve informacije o degustiranom vinu i njegovim prilozima te požeškoj čokoladi, posjetitelj ima mogućnosti isprintati recept koji mu je preporučen kao suvenir. Tijekom degustacije interpretator priča razne priče o glazbi, vinu, čokoladi, delicijama i ljubavima koje su se odvijale vezano s istima. Jedna od takvih poznatih priča je upravo o ljubavi Baruna Trenka i carice Marije Terezije te kutjevačkom vinskom podrumu i famoznom ljubavnom stolu. Nakon animacije i povezivanja sa turistom, šaljemo ga punog iščekivanja u Gradski muzej Požega.

Brend (4) Brend (2)Jedna od aktivnosti projekta je i izrada Marketing plana brendiranja turističke destinacije s ciljem da se kroz detaljnu analizu i sustavan pristup definiraju glavne odrednice brenda destinacije Požege te odrede korake potrebne za njegovu implementaciju.

Sustavnim brendiranjem grada Požege ostvarile bi se pretpostavke za ostvarivanje dugoročnih koristi koje se ponajviše očituju u intenziviranju turizma putem stvaranja prepoznatljivosti i poželjnog imidža Požege.

Navedena projektna aktivnost privedena je kraju, a rezultat je napravljen marketing plan kojim je obuhvaćena analiza postojeće situacije, analiza potreba i načina marketing komuniciranja, prijedlog komuniciranja sa potencijalnim turističkim dionicima, prijedlog komuniciranja sa potencijalnim turističkim posjetiteljima, prijedlog metoda povećanja turističkih posjeta te akcijski plan privlačenja potencijalnih turista te 15 prototipa suvenira odabranih u originalnoj veličini i materijalu.