U prostoru Veleučilišta u Požegi dana 24. lipnja održana je početna konferencija projekta „Požeške bolte“, jednog od najznačajnijih projekata Grada Požege, ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 33.499.999,97 kn. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Početnoj konferenciji prisustvovao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, direktorica Ureda TZ grada Požege Silvija Podoljak, ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi dr.sc. Berislav Andrlić sa suradnicima, te drugi gosti i uzvanici.

- U Gradu Požegi se danas provodi gotovo 300 milijuna kuna europskih projekata, a na ovaj smo projekt osobito ponosni jer njime stvaramo sinergiju kulture i turizma, svega onoga što Požega i Požeštinu imaju i čime diče. Njegovim završetkom moći ćemo našim sugrađanima, kao i svim posjetiteljima ponuditi ono najbolje što imamo. Hvala svima koji su radili na ovom projektu od njegovih početaka i koji će uložiti svoje znanje i kompetencije da ga zajedno u idućim godina privedemo kraju. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić te zahvalio svima i u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Gradski muzej Požega jedan je od najstarijih muzeja na prostoru istočne Hrvatske, a trenutno se u njemu nalazi više od 30 tisuća predmeta koji su prikupljani dugi niz godina. Upravo je njegova obnova, odnosno rekonstrukcija zgrade i postavljanje stalnog postava najznačajniji dio ovoga projekta.

- Zgrada u kojoj se muzej danas nalazi nažalost je znatno oštećena u potresu 1995. godine i od tada čekamo obnovu same zgrade, ali i muzeja. Posljednjih 25 godina muzej radi u skućenim prostorima, lošim i neadekvatnim uvjetima, bez mogućnosti izlaganja svoje građe i bez mogućnosti ostvarivanja punog potencijala. Rekonstrukcijom zgrade i dogradnjom muzej će dobiti jedan reprezentativan prostor s modernim i atraktivnim stalnim postavom te adekvatan prostor za smještaj građe koji bi trebao zadovoljiti sva pravila muzejske struke. – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein.

Više o projektu Požeška kuća, mjesta na kojemu započinje cijela turistička priča, rekla je direktorica Ureda TZ grada Požege Silvija Podoljak.

- Projekt Požeška kuća pokrenuli smo još 2014. godine i kroz tri faze financiranja Regionalnog fonda za razvoj Ministarstva turizma osigurali sredstva za uređenje objekta. Međutim, kroz proteklo razdoblje i spremnost projekta da bude apliciran ovaj se projekt uklopio u priču Požeške bolte, u suradnji s Gradskim muzejom Požega. Centar za posjetitlje Požeška kuća zamišljen je kao početna točka obilaska naše destinacije gdje sve započinje prijemnim uredom u kojem će posjetitelji moći kupiti svoju ulaznicu, suvenire, dobiti informaciju o centru i posjetiti ostatak centra. – kazala je Podoljak.

O samom projektu govorila je njegova voditeljica Maja Janković.

- Aktivnosti projekta sastoje se od izrade prijavnih obrazaca i dokumentacije za javnu nabavu, rekonstrukcije i dogradnje Gradskog muzeja Požega, realizacije postavljanja stalnog postava Gradskog muzeja, provedbe energetskog pregleda i energetsko certificiranje, izrade interaktivnog sadržaja i opremanje Centra za posjetitelje „Požeška kuća“, brenidranja turističke destinacije, provedbe prezentacijskih edukacija, upravljanje projektom te promidžbu i vidljivost. – pojasnila je Janković.